Ο Μαγικός Φακός παρουσιάζει την καινούρια του ταινία!

Ο Μαγικός Φακός μετά τη “Σαπφώ” και το “Dali” παρουσιάζει την ταινία animation μικρού μήκους “Nightmare after Christmas” και αλλάζει profile  με τη χρήση προγραμμάτων open source.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της ιστορίας είναι η χιουμοριστική διάθεση σε όλη τη διάρκειά της με σκοπό να παρουσιαστεί μια «γελοία» κατάσταση, όπου ο Άι-Βασίλης μπαίνει σ’ ένα δωμάτιο στολισμένο χριστουγεννιάτικα και προσπαθεί να φτάσει στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου με ένα εντελώς απρόσμενο αποτέλεσμα.

-Ποια είναι τα νέα εργαλεία δημιουργίας?
-Όλο το εγχείρημα μπορεί να περιγραφεί ως “open source movie” λόγω του ότι κάθε εργασία σχετική με την ταινία εκτελέστηκε με τη χρήση open source προγραμμάτων. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα: Blender, Blender video editor, fedora (OS), celtx (story board), gimp (image editing), MyPaint.

-Ποια είναι η εμπειρία σας χρησιμοποιώντας τα open source προγράμματα?
-Αρχικά θεωρήσαμε μεγάλη πρόκληση τη μεταφορά ενός τρόπου εργασίας, ήδη δοκιμασμένου, από τα «κλειστά» προγράμματα στα «ελεύθερα». Στην πορεία ενθουσιαστήκαμε με τις δυνατότητες των «ελεύθερων» προγραμμάτων. Διαπιστώσαμε ότι σε λειτουργικό σύστημα GNU/LINUX το s/w και το h/w έχουν καλύτερη απόδοση, καλύτερη ταχύτητα, δεν αντιμετωπίσαμε αποτυχίες (crashes) και με ελάχιστα μέσα, ουσιαστικά με ένα μέτριας υπολογιστικής ισχύος μηχάνημα κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε σκηνές πολύπλοκα φτιαγμένες.

Πρόσθετα στην καλύτερη απόδοση, πρέπει να τονίσουμε  και την ευκολία  της χρήσης των προγραμμάτων animation, παρά  το γεγονός ότι ήταν όλα καινούρια για εμάς στην αρχή. Ενώ αρχικά η διαφορετικότητα φάνηκε ως δυσκολία, τελικά αποδείχτηκε ως μεγάλο πλεονέκτημα λόγω της ευκολίας στη χρήση. Για παράδειγμα, τα εργαλεία για το σύστημα particles είναι σαφώς πιο εύχρηστο και αποτελεσματικό από τα αντίστοιχα εμπορικά προγράμματα. Επίσης, θέλουμε να αναφέρουμε και τη δυνατότητα physical simulations (splash, bounce…) ως δυνατό σημείο του Blender, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή της ταινίας. Καταλήγωντας, η προσωπική μας εμπειρία καταρρίπτει το μύθο ότι τα “open source” προγράμματα είναι δύσκολα στη χρήση και την εκμάθηση, καθώς και ότι απαιτούν ανεπτυγμένες γνώσεις πληροφορικής.

-Και ας κλείσουμε την κουβέντα μας με το σύνθημα.
-Free as in “freedom”, not free as in “free beer”.

Επισκεφτείτε το blog της ταινίας εδώ: http://nightmareafterchristmas.wordpress.com/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: